София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Израел атакува ирански цели в Сирия

Нападението било в отговор на изстрелването на ракети на израелска територия

пропускане
5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Израелската армия съобщи, че е нанесла удари по иранските складове за оръжия, иранското разузнавателно съоръжение и иранския тренировъчен лагер, по време на нощна атака в Сирия. Израелските военни оправдаха нападенията върху ирански съоръжения с изстрелването на ракетата земя-земя на територията на Израел в неделя.

При нападението срещу Сирия са загинали най-малко 11 души, сред които двама сирийски военнослужещи. Това съобщава сирийският Център за наблюдение на човешките права, съобщи АФП. Според Центъра за управление на отбраната към руското министерство на отбраната жертвите на ударите са 4 сирийски военнослужещи. Шестима сирийски военнослужещи са били ранени, предаде ТАСС. В резултат на ударите частично е повредена инфраструктурата на международното летище в Дамаск.

В неделя израелската система за противовъздушна отбрана залови ракета, изстреляна от Голанските възвишения. Според израелското държавно радио "Кан" няма съобщения за жертви или разрушения в резултат на нападението. Радиото отбелязва, че по-рано през деня сирийската агенция SANA е съобщила, че сирийските системи за противовъздушна отбрана отблъскват израелска въздушна атака в южната част на страната.

На 13 януари израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че Израел, за да предотврати военната консолидация на Иран в Сирия, е готов да ускори атаките срещу ирански съоръжения в съседна страна. Той също така призна за нападението в нощта на 12 януари в депото за оръжие в летище Дамаск.