София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Израел няма да позволи на Иран на придобие ядрени оръжия

Нетаняху ще обсъди с европейски лидери ситуацията в Близкия изток

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Израел запазва пълна свобода на действие по отношение на опитите на Иран да консолидира военното си присъствие във всяка част на Сирия. Това каза днес премиерът на Сирия Бенямин Нетаняху по време на седмичното заседание на правителството, съобщи ТАСС.

"Израел поддържа и ще запази свободата на действие срещу иранско военно присъствие в Сирия", каза ръководителят на израелския кабиент, чието изявление бе разпространено пресслужбата на правителството. Премиерът добави, че "неотдавна е обсъдил тези въпроси с руския президент Владимир Путин и с американския държавен секретар Майк Помпео. "Тези разговори са много важни за сигурността на държавата Израел", каза Нетаняху.

Ръководителят на кабинета отново потвърди, че Израел "ще се противопостави на агресивните планове за разширяване на Иран в Близкия изток, особено в Сирия". "Разбира се, не мога да не повторя още нещо: Израел няма да позволи на Иран да придобие ядрени оръжия", продължи премиерът.

Нетаняху каза още, че в понеделник възнамерява да замине за Европа, където ще обсъди опасността от ядрената програма на Иран по време на разговори с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Maкрон и министър-председателя на Великобритания Тереза Мей.

"Утре заминавам за Европа, за да се срещне с трите основни лидери: Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Терезе Мей“, каза Нетаняху и допълни: „Ще обсъдим промените в Близкия изток с особен акцент върху Иран, по-специално, необходимостта да се блокира развитието на иранската ядрена програма".

Припомняме, че на 8 май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пускането на Вашингтон от Съвместния всеобхаветн план за действие относно ядрената програма на Иран - сделка, която ограничава ядрената програма на Техеран в замяна на вдигането на санкциите на Съвета за сигурност на ООН и едностранни ограничителните мерки, наложени в миналото от САЩ и ЕС.

Решението на САЩ да се оттеглят от ядрената сделка не беше подкрепено от другите страни, които го подписаха (Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия). Всички те подкрепят запазването на сделката. Иран заяви, че е съгласен да остане в иранската сделка само, ако другите партньори, с изключение на САЩ, са в състояние да се съобразят с това споразумение.

Нетаняху е един от най-усърдните опоненти на споразумението за иранския атом. Той смята документа за "лоша сделка" и настоява споразуменията да бъдат "премахнати или променени".