София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Израел затвори всичките си посолства и консулства по света

Заради финансови проблеми

4 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Всички израелски посолства и консулства в света са затворени за неопределено време от 1:00 часа на 30 октомври израелско време. Според The Times of Israel това се дължи на продължителен финансов спор.

Съобщенията за закриването се публикуват на страниците на дипломатическите мисии в социалните мрежи. „Услугите няма да се предоставят на посетителите. Входът за посолството е затворен “, са поставени бележки на посолствата.

Посолството заяви, че Министерството на финансите на Израел е решило да наруши подписаните през юли споразумения и задължава хората да спазват новите инструкции. Освен това те "противоречат на постигнатите по-рано условия и нарушават съществуващия ред от няколко десетилетия", се казва в доклада.

Според вестника, от една страна, в спора се включва Министерството на финансите на страната, от друга, Министерството на външните работи и Министерството на отбраната. Дипломатите и военните аташета стачкуваха заради опитите на Министерството на финансите да промени системата на възстановяване на разходите и всъщност да ги намали със задна дата: агенцията обяви, че служителите в чужбина ще трябва да върнат хиляди долари, които вече са платени. Отбелязва се, че спорните пари са били предназначени както за прием в резиденции на посолството, така и за транспортни разходи.

През септември израелското външно министерство обяви, че трябва да замрази по-голямата част от дипломатическите си дейности по света поради липса на средства. Беше отбелязано, че инструкцията идва от Министерството на финансите поради „сериозния бюджетен дефицит“.