София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изсечени са над 500 дървета в Борисовата градина

Вандалска сеч или обезопасяване на парка?

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Столична община е разрешила вандалска сеч на 527 дървета в столичната Борисова градина, в частта ѝ близо до бул. „Драган Цанков“. За това сигнализира в петък общинският съветник Марта Георгиева в страницата си във Фейсбук. Тежката техника е унищожила пешеходните алеи. Тя посочва, че въпросната „експертна оценка“, разрешаваща сечта, дори няма дата и печат.

„Притеснена съм, че въпреки моите усилия като общински съветник и огромния натиск от загрижените граждани, практиките на Столичната община (СО) по провеждане на безогледни сечи на дървета не се променят“, каза пред бТВ Марта Георгиева.

По думите и за извършената сеч няма отчетни документи, няма експертно становище за всяко едно дърво, няма и съгласуване с Министерството на културата, какъвто се изисква по закон, защото Борисовата градина е паметник на културата и резерват.

Георгиева подчерта, че няма дори предпазни бариери или ограждения около извършената сеч.

От Дирекция „Поддържане на зелената система“ пък бяха категорични, че не може да се говори за сеч заради интерес към дървен материал или строеж.

Директорът на дирекцията Борис Кишкилов посочи, че още през 2016 г.е изготвена инвентаризация и подробен анализ на състоянието на дървесно-храстовата растителност в парка. Оценката е показала, че общото състояние е влошено. Маркирани са опасните дървета, които трябвало да се премахнат, като всичко това е минало през специално създадена междуведомствена комисия.