София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Изследовател: Боклуците от Италия идват с подкрепата на държавата и организации

Това не е бизнес за хора на свободна практика, а се работи с организации

4 годиниОбщество 19 Боряна Райчева

800 тона боклук, неподлежащи на рециклиране, са били превозвани в България, за да бъдат заровени или изгорени тук. Товарът е свързан с мафията, която извършва тази дейност, убедени са разследващи. Бизнесът се пренасочва, а дейността не е тайна. Това е първият голям случай с влак. Властите не са потърсени от италианските служби за разследване. Отпадъците са извозвани до пристанище във Варна.
Според Андонио Никасо, изследовател на мафията, трафикът на отпадъци е огромен бизнес за мафията. Участва в изхвърлянето на токсични боклуци от 80-те години на миналия век.
Не се знае кой е мозъкът, но много престъпни организации търсят възможности в Югоизточна Европа.
Търсят се места, където могат да установят връзки с други престъпници – предлагат възможности – канали, пещери за изхвърляне на отпадъците. По този начин излиза много по-евтино.
Стратегията е ясна – да се печелят пари чрез услуга. Предлага се услуга под формата на дейност на вид агенция. Това е направено и в Южна Италия.
Това не е бизнес за хора на свободна практика, а се работи с организации – трябва да има съучастие от държавата. Става дума за корупция.
Има две нива – на едното ниво са отпадъците, които държавата контролира. На второто ниво са корпорациите – болници, например. Ако плащат пазарните цени, е скъпо. Но се търсят места, счита изследователят.