София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РАВНОСМЕТКАТА СЛЕД СТРЕЛБАТА В БРЮКСЕЛ: 1 УБИТ И ЧЕТИРИМА РАНЕНИ

ПОЛИЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ИЗДИРВАНЕТО В БЕЛГИЙСКАТА СТОЛИЦА

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Четирима офицери са ранени, а единият от тримата заподозрени е убит. Това е равносметката от полицейската акция в Брюксел, при която бяха преследвани предполагаеми терирости, свързани с атентатите в Париж от миналата година. Престрелка започна в белгийската столица във вторник следобяд.

Полицаите бяха обстрелвани в близост до фабриката на германския автомобилен производител „Ауди“. В изявление на Службата на федералния прокурор се казва, че заподозреният, въоръжен с автомат "Калашников", е бил убит по време на операцията. Категорично от службата изключват твърдението, че Салех Абдеслам, главният заподозрян за атаките в Париж през ноември, и неговият сътрудник Мохамед Абрини, са все още на свобода.

В пресконференция белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че операцията все още продължава, като най-вероятно случаят е свързан с атаките в Париж. Случилото се е станало по време на рутинни проверки, вследствие на което полицаите биват обстрелвани, допълни още Мишел.

Трима от полицаите са ранени по време на първоначалния оглед на района, докато четвъртият е бил ударен по време на стрелбата.

Френският вътрешен премиер Бернар Кушнер потвърди участието на френската полиция в акцията.

В резултат от терористичната атака на 13 ноември в Париж, където бяха убити 130 души, в Белгия са предприети поредица от антитерористични мерки за сигурност.