София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изтекло ли е разрешителното за строеж на "Златен век"?

Нови факти около скандала с "Артекс"

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Изтекло ли е разрешителното за строеж на 34-етажната сграда "Златен век", оказала се в центъра на скандала Апартаментгейт ? Този въпрос придоби отново актуалност днес, след като главният архитект на София Здравко Здравков най-накрая реши да наруши мълчанието си по темата.
 
Според думите на Здравков не тълкувателното писмото  на промените в ЗУТ, изпратено от заместник-министъра на регионалното развитие и  благоустройството Валентин Йовев, е основната причината строежа на многоетажната сграда да продължи.
 
Здравков уточни, че разрешителното на "Артес" за строежа на "Златен век" изтичало в края на ноември 2018-та година, като от тогава при него не била постъпвала молба на фирмата за удължаване на този срок.
 
Главният архитект на София заявява още ,че отговорност за строежа не носел той и служителите му, а ДНСК, който са всъщност контролния орган по закон.
Здравков обясни, че ДНСК са сезирани на 15-ти януари тази година от Комитета в "Лозенец", протестиращи срещу изграждането на сграда и оттук нататък всичко било в техни ръце.
 
Главният архитект коментира и запис от 2018 г., в който на среща с граждани, той казва, че е получавал SMS-и от собствениците на „Артекс” сем. По този въпрос Здравков обясни, че съдържанието на СМС-ите от Мирянови определено не било, свързано с псалм 91.