София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Известен руски професор е задържан за убийство на жена

Доц. Олег Соколов е признат в Русия и във Франция

4 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Задържаха професор от Санкт Петербургския държавен университет (SPbU), един от основателите на военноисторическото възстановително движение в Русия доц. Олег Соколов по подозрение, че е убил жена. Тази информация бе потвърдена от Главната следствена дирекция в Санкт Петербург. Адвокатът на заподозрения е заявил, че Соколов е направил самопризнание.

Според данните на разследващото управление в Санкт Петербург, на сутринта от 9 ноември на един от кейовете на града е имало човек, роден през 1956 г. В раницата му били открити две женски ръце, както и газов пистолет.
Според източници на органите на реда, предполагаемата жертва на историка е неговата възпитаничка 24-годишната  Анастасия Ещенко, с която са написали съвместна научна работа и вероятно имат лични отношения.

"Ако има такова ужасно престъпление то със сигурност е извършено под влияние на силни фактори, вероятно състояние на патологично опиянение или афект. Но присъдата все още не е постановена и до този момент е забранено да се счита всеки човек за виновен за нещо от Конституцията на Руската федерация и член 14 от Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация “, коментира неговия адвокат.

При обиск в квартирата му е открито разчленено женско тяло и окървавен трион. Според сайта, загиналата е 24-годишната Анастасия Ещенко. Местни медии съобщават, че тя е била близка с професора, имат съвместни научни проекти.

Доц. Олег Соколов е роден през 1956 г. в Ленинград. Той е доцент в катедрата по нова и съвременна история на Държавния университет в Санкт Петербург. Соколов е автор на редица от монографии за дейността на въоръжените сили на Франция от времето на Наполеон. През 2003 г. президентът на Френската република Жак Ширак подписва указ, с който награждава Соколов ордена на Почетния легион за големия му принос в изучаването и популяризирането на историята на Франция и нейната армия.