София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извънредни мерки в Архангелск: Скриха ли данните за радиацията?

Загинаха 5 души, трима са сериозно ранени

5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Списъкът на жертвите на експлозията във военно учебно заведение в района на Архангелск се увеличи. От държавната корпорация Росатом съобщиха, че петима техни служители са убити, още трима са тежко ранени.
Експлозията в района на Архангелск на тренировъчната площадка в близост до Северодвинск избухна предния ден. Според Росатом инцидентът е станал по време на работа, свързана с техническата и инженерна поддръжка на изотопни източници на енергия в система за течно задвижване.


В същото време корпорацията добави, че в резултат на трагедията са загинали петима нейни служители. Още трима са ранени и с тежки изгаряния. Пострадалите са в клиниката, където им оказват медицинска помощ.
„В резултат на инцидент на военно учебно заведение в Архангелск, петима служители на държавната корпорация„ Росатом “бяха убити по време на тест на система за течно задвижване. Трима наши колеги получиха наранявания и изгаряния с различна степен на тежест. Трагедията се е случила през периода на работа, свързана с инженерната и техническата поддръжка на изотопни източници на енергия в система за течно задвижване “, се казва в изявлението.
„От името на огромния екип на Росатом изказваме най-дълбоките си съболезнования на семействата и приятелите на жертвите, техните семейства ще бъдат подпомогнати и подкрепени“, цитира ТАСС компанията.
По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че двама души са загинали при експлозия на тренировъчен полигон. Местните власти говориха за пострадали жертви, които са откарани в медицински заведения.
Източници подчертават, че всички пострадали са изпратени в специализирано медицинско заведение, където им се предоставя цялата необходима помощ. Ръководството на държавното предприятие обеща да подкрепи семействата на жертвите. Публикуван е официалният списък на жертвите с диагноза радиационна експозиция: Игор Березин, Сергей Сергеевич Плаксин, Алексей Перепелкин, Дмитрий Евгениевич Абалин, Александър Иванович Манусин, Сергей Василиевич Гришин.
В социалните мрежи обаче се появи видео, което показва как линейките отвеждат жертвите в специална болница в Москва. В същото време шофьорите на линейките са облечени в защитни костюми. Вероятно по този начин московчани са били защитени от радиация, която жертвите могат да излъчват. Медии откриха, че всички дрехи на пациентите са изгорени веднага след хоспитализацията. Пожарникарите също бяха изпратени с костюми за химическа защита и медицинско облекло.
Представители на Росатом се опитаха да успокоят руснаците и увериха, че няма какво да се тревожат за хора, далеч от мястото на катастрофата. Твърди се, че инцидентът не представлява заплаха за населението.
„Изотопните източници на ток се използват навсякъде в космическите кораби. Това обикновено е безопасно за обслужващия персонал. Когато бъдат унищожени, хората в близост могат да пострадат. Далеч от мястото на произшествието - не, едва ли…. Дейността е напълно несравнима с тази при сериозни аварии на реактори “, се казва в доклада.
Както стана известно, в Северодвинск след експлозията на военно учебно заведение в Архангелска област е забелязан скок на радиацията. В 11:50 по московско време сензорите на Автоматизираната система за наблюдение на радиационната обстановка (ASKRO) записаха увеличение на радиационния фон. След известно време този индикатор започна постоянно да намалява и скоро възлиза на 0,11 микросиверта на час. Максималната допустима стойност е 0,6 микросиверт на час.