София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извънредни проверки на къщи за гости

Според министъра на земеделието те започват от неделя

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 

Земеделският министър Десислава Танева заяви, че от неделя започват извънредни проверки на къщи за гости. Те ще следят за евентуални нарушения в подобренията на еврокъщите.

 

Това, което ще проверите на място, и вие, и всеки, който проявява интерес...в къщата за гости, в която първо ще се отиде от тези 14 проекта, 3 от тях вече трябва да бъдат действащи къщи за гости, дали действа като такава“, обясни министър Танева.

 

По думите и има подадени 14 договора към държавен фонд Земеделие, които са за допълнителни дейности към къщи за гости за туристически атракции. Въпросът е дали тези представени за одобрение инвестиции ще бъдат използвани по предназначение, или за лична употреба: „В тези 14 проекта, които ще проверим с всяка от медиите, която проявява интерес, са свързани с местната инициатива и местната власт, аз не знам те с кого са свързани. Но вие ще имате възможност, който прояви интерес, във всичко това да се уверите на място“.

 

По думите на Танева, в момента се изграждат 746 къщи. От направени 130 проверки има наложени 80 акта.

 

Земеделският министър обеща, че българските данакоплатци няма да плащат за глоби по вече издадените актове: „Глобите по издадени актове няма да се платят от българския данакоплатец и ние ще положим всички усилия те да се платят точно от лицата, които са нарушили правилата. Има глоби по издадени актове, които вече са платени и държавата си е събрала тези глоби. Другите са наистина в процедура или съдебна, или по събиране на тези глоби.“

 

Танева коментира и 6-те милиона, с които бяха закупени раките против градушки. Тя обясни, че с изградената в момента противоградова защита са защитени само 30% от обработваемите площи, а според статистика напълно пропаднали площи от градушките са 94 хиляди декара. От тях само 600 са били в район с установена противоградова защита.

 

Има законопроект за борба с градушките. Държавата, независимо, че няма все още постигнато съгласие по формата на съфинансирането от земеделската общност, е започнала преди 3 години и е изградила национална противоградова защита, като голямата част от Северна България трябва да се защитава по самолетен способ“, обясни Танева.