Гледай
на живо

Извънредни заседания за свлачището край Тикале

11 села са засегнати от затворения път

Смолянската областна администрация се събира на спешно заседание днес, за да търси решение за осигуряване на транспортен достъп на населението в засегнатите от свлачището край село Тикале населени места. Прокарването на обходен маршрут засега се забавя, заради несъгласие от страна на собственици на земи по предвиденото за временен път трасе – през Орешец – Влахово.

Днес и в AΠИ щe ce пpoвeдe cъвeщaниe c вcичĸи вoдeщи cпeциaлиcти, зa дa бъдaт oбcъдeни мepĸи зa cпpaвянe c пpoблeмa, пpeдизвиĸaн oт cвлaчищeтo пo пътя Cмoлян – Maдaн. Щe ce aнгaжиpaт вoдeщи eĸипи зa oбcлeдвaнe и пpoyчвaнe, зa дa нe ce дoпycнe пpeĸъcвaнe нa eлeĸтpичecĸaтa и BиK инфpacтpyĸтypaтa дo нaceлeнитe мecтa. Според данни на АПИ, това е най-мащабното в страната свлачище върху главен път.

Мнозина от жителите на 11-те засегнати села пътуват всяка сутрин до Смолян на работа или училище и сега маршрутът им се удължава с минимум 30 км.

Пешеходното преминаване през района на свлачището по пътя Смолян-Мадан също е опасно и предстои да бъде поставена сигнализация на пътя, която да предупреждава за забраната за движение.