София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извънредно- Британският парламент се събира днес за Брекзит

Борис Джонсън ще направи изялвение в Камарата на общините

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес, за първи път от 37 години насам Британският парламент ще заседава извънредно. Причината- новата сделка за Брекзит на премиера Борис Джонсън. За последен път парламентът е свикан в събота на 3 април 1982 година, заради кризата около Фолкландските острови. 
Борис Джонсън се опита да убеди депутатите да подкрепят споразумението, което договори с ЕС, преди очакваното много оспорвано гласуване днес в Камарата на общините. Бившите съюзници на консерваторите от северноирландската Демократичната юнионистка партия и партиите в опозиция планират да гласуват против сделката.
Най-малко 9 лейбъристки депутати обаче смятат да не последват партийната линия и да подкрепят Джонсън, а премиерът се надява да бъде подкрепен и от повечето от торите, които той отлъчи от Консервативната партия преди месец.
Борис Джонсън ще направи изялвение в Камарата на общините в 11.30 часа българско време, след което ще последват въпроси към премиера и дебати по сделката. 
Припомняме, че в навечерието на заседанието Борис Джонсън отправи пламенен призив към депутатите да се обединят и да подкрепят неговата сделка за Брекзит, като настоя, че това е най-добрият вариант. Той отново заяви, че на 31 октомври страната ще излезе от ЕС със или без сделка.