София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извънредно положение в Италия за 1 година

Мафията прозира зад трагедията край Генуа

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение в Италия за срок от 12 месеца заради трагедията с рухналия мост "Моранди" край Генуа. В страната ще бъде обявен и ден на национален траур.

Броят на жертвите при срутването на моста достигна 39 души. Четирима оцелели бяха измъкнати от колите си при спасителната операция, която продължава вече второ денонощие.

Ранените са 16, като девет от тях с в тежко състояние. Много хора са в неизвестност.

Вече има списъци с имената на загиналите. Сред тях са четирима гръцки и четирима френски туристи.

Властите съобщиха, че 643-ма души са били евакуирани от сградите до и под разрушения мост.

Премиерът Конте обяви, че подобни трагедии са недопустими в модерното общество и започва процедура по отнемане на концесията на фирмата, обслужваща съоръжението - Аутостраде пер л'Италия.  Министърът на транспорта пък каза, че компанията трябва да бъде наказана с глоба до 150 милиона евро.

Правителството в страната деблокира 5 милиона евро от фонда за извънредни ситуации в страната.

В същото време се появиха и мнения, че мафията прозира зад трагедията с виадукта. Строителен инженер посочва пред местно издание, че мафията е имала голямо участие в бетонната индустрия, а методите й са налагане на високи цени в строителството, но влагане на некачествени материали. Виадуктът Моранди е построен между 1963 и 1967 г. в Генуа. Това е периодът на разцвет на мафията на Апенините и нейното проникване в такива сфери като строителството и ресторантьорството.

Канадският вестник Globe and Mail съобщава, че "компаниите, свързани с мафията, са били инфилтрирани през идните години в италианската индустрия за производство на цимент и реконструкция и прокурорите ги обвиняват в извършване на лоша работа“.