София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Извънредно заседание на кабинета за сделката с F 16

Министърът на финансите Владислав Горанов ще иска увеличение на бюджетния дефицит

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Правителството ще разгледа актуализацията на бюджета заради сделката за изтребителите F 16 (Ф-16). Това е втора промяна на финансовата рамка за тази година.

Първата беше заради намаляването на партийните субсидии. Този път кабинетът трябва да осигури допълнителен ресурс за закупуването на военната техника, като по-късно през месеца ще бъде поет още дълг от вътрешния пазар. Очакваната сума на новите задължения е 200 млн. лв.

Актуализацията на бюджета заради сделката за Ф-16 ще увеличи планирания дефицит от сегашните 0.5% на 2%, обяви министерството на финансите. Но министърът на финансите Владислав Горанов каза, че на това не би трябвало да се гледа като на сериозно разхлабване на финансовата дисциплина.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов вече подписа договорите за новите самолети Ф-16 "Блок". Стойността е милиард и 256 милиона долара. Парламентът има решение за отпускане на само милиард и 800 милиона лева.

В края на юни беше емитиран вътрешен дълг от 300 милиона лева. Изявлението за плащане накуп на исканата от САЩ сума отвори възможността за преговори. Българските власти обясниха, че когато придобием история в отношенията с Агенцията за въоръжение на САЩ, ще може да се договарят и по-гъвкави схеми за в бъдеще. Исканата цялостна сума даде повод и за съмнения, че това може да доведе до проблеми с финансирането на другите два проекта.

В последните дни премиерът е уверил, че и те няма да бъдат пренебрегнати. Актуализацията на бюджета и ратификацията на договора за изтребителите трябва да бъдат одобрени и от парламента.