София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извънредно заседание на МС за наводненията

Обсъждат мерки за гарантиране сигурността на населението

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Днес, на извънредно заседание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов, ще бъдат обсъдени мерки за гарантиране на сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири. В заседанието  ще участват също директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР Николай Николов, заместник-председателят на ДАМТН Кирил Войнов, както и областните управители на Враца и на Монтана, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В сила остава бедственото положение в село Бързия. Остава и почасовото наблюдение на водоемите в района. Някои от евакуираните жители на село Бързина вече се прибраха в домовете си.

Язовир „Тича“ преля. Залети са земеделски земи, градини и дворове в русенското село Красен. Само за ден нивото на река Русенски Лом се е покачило с над метър и половина, а една от дигите изпуска вода.

Река Олу дере наводни дворовете на две къщи в края на село Малево. Според местните, по течението има скъсани диги.

Река Скът в Мизия излезе от коритото си и доведе до образуване на свлачище по пътя към Оряхово. От общината уверяват, че реката се наблюдава денонощно. В горното си течение нивото й вчера вече беше в застой. 

Към момента нивото на язовир Рогозен не застрашава жителите в Мизия.