София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Извършва ли се вандалщина върху Белоградчишките скали?

Министерството на културата ще провери сигнала

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Министърът на културата Боил Банов се самосезира по повод публикации за дейности, които се извършват върху Белоградчишките скали и нареди спешна проверка.

Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява уникалния природен феномен. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Гневът на г-н Рашидов е предизвикан от недопустимата намеса на техници, които под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение. Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре, категоричен е председателят на комисията.

За подобна дейност одобрение трябва да бъде получено от Министерство на околната среда и водите, от енергийния оператор ЧЕЗ, който да прецени какви са възможностите му да захрани обекта и дали е необходимо да бъде изграден нов трафопост; от строителен надзор, който да следи за спазване на етапите от строителството, от разрешение от местната пожарна, която да гарантира, че никъде по трасето на осветлението не съществува пожарен риск. Не на последно място становище трябва да изготвят и еколози, които да гарантират, че структурата на скалите няма да пострада - което е вече факт, че светлините няма да пречат на обитателите им.

Нищо подобно не е изготвено обаче, проект не съществува и така едни хора с дрелки и чукове нанасят необратими щети по камъните и забучват по тях железа с лампи. Структурата на Белоградчишките скали е ронлива и затова първото, за което алармират местни природолюбители е, че още при първите студове, в дупките, където са монтирани планките, ще влезе вода, която ще замръзне и така ще започне да руши камъните.

От ЧЕЗ са категорични, че никой не ги е уведомявал, нито е искал съгласуване с тях с новото опъване на електрически кабели и планираното захранване.

Лично кметът на Белоградчик Борис Николов съобщава пред видинска кабелна телевизия, че проект за осветлението няма, но той иска да е красиво. Според него това било възстановяване на старото осветление, но всъщност жиците за тока минават по съвсем ново трасе, заради което са извършени изкопни работи и на крепостта - съответно без одобрение от страна на Министерство на културата и без знанието на Института за опазване на паметниците на културата.
Само преди два дни Вежди Рашидов внесе законова поправка, с която посегателствата върху паметниците на културата ще се наказват с десетократно по- високи глоби. Реакцията му беше предизвикана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия район.