София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жалба за използване на лични данни с цел агитация е подадена в Свищов

За един от кандидат-президентите е агитирано чрез sms

7 годиниИЗБОРИ 2016 1 Боряна Райчева

Жалба до Регионалната избирателна комисия е подал общински ръководител на партия в Свищов. Тя е относно агитация в полза на един от кандидатите за президент, чрез sms-и. Те са разпратени на абонати, включени в група, чийто администратор е Община Свищов.

Следобед на 4-ти ноември около 10 000 потребители, ползващи мобилните услуги на един от мобилните оператори са получили предизборно съобщение, с което са приканени да гласуват за един от кандидат-президентите. Текстът на съобщението гласи: „Приятели, президентът на единствената опозиция в Свищов е този кандидат, като в съобщението е посочен и номерът в бюлетината, под който е въпросният кандидат. Да кажем НЕ на фалшивата промяна в града. Не на страха. Да на свободата!“, се казва още в неправомерната агитация.

Нито кметът на Свищов, нито упълномощеното от него лице да оперира с тези данни, са давали своето съгласие, мобилният оператор да използва тези номера за предизборна агитация.

Според подателя на жалбата, с тези свои действия представителите на политическата партия за Община Свищов са нарушили Изборния кодекс, предизборната етика и морал. „Считам, че е налице злоупотреба с лични данни на голям брой хора и опит за внушаване на неистини с цел облагодетелстване на определен кандидат“, се казва в жалбата, подписана от подателя.