София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Жалбата срещу поскъпването на газта - неоснователна?

КЕВР чака решенията на съда

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Считаме за неоснователна внесената от омбудсмана Мая Манолова жалба срещу решението за поскъпването на цената на природния газ. Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Запознах се с мотивите. В съответствие с българските закони очакваме съдът да се произнесе. Имаме пълно доверие в съда и в решенията, които той ще вземе“, коментира Иванов.

Жалбата бе внесена в понеделник в Административен съд София-град заради шоковото увеличение на цените на природния газ от омбудсманът Мая Манолова, представители на Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“.

След подаването на жалбата, Манолова каза, че решението за повишаване цената на природния газ с 30% от 1 април е незаконосъобразно, защото са нарушени процесуалните правила, като процедурата противоречи на материалния закон и не съответства на целите му.

Според нея тъй като става дума за обществена услуга, предоставяна от обществен доставчик, би трябвало заинтересованите страни да бъдат включени в процеса на обществено обсъждане.

По думите ѝ самото решение за повишаване на цената на природния газ е немотивирано, защо цената на природния газ на световните пазари се повишава с 15%, а в България скача с близо 30%.