София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Жан-Клод Юнкер събира Еврокомисарите за антикризисен анализ

Обсъждат мерки за сигурност на финансовите пазари

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер събира днес Еврокомисарите за антикризисен анализ на възможните действия от страна на Брюксел. Очаква се обсъждане за евентуални мерки, които да вдъхнат сигурност на финансовите пазари.

Еврокомисарите в Брюксел провеждат извънредно заседание, посветено на последиците от британския референдум за напускане на ЕС.

Другите европейски институции също работят по подготовката на по-нататъшните действия спрямо Великобритания. Въпросът вече се анализира от комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент.

Утре евродепутатите на извънредна сесия ще гласуват обща резолюция, с призив към Лондон бързо да подаде формална молба за напускане, която да сложи началото на преговорите.

Снощи в Брюксел дипломати от 28-те посолства също обменяха мнения преди провеждането на срещата на върха на ЕС във вторник и сряда. Утре премиерът Дейвид Камерън ще обяви намеренията си на официална вечеря с останалите 27 държавни лидери, а на следващия ден цялото заседание на Европейския съвет отново ще е посветено на Обединеното кралство.

Очаква се днес за кратко в Брюксел посещение да направи държавният секретар нс САЩ Джон Кери заради британския референдум. Той ще разговаря с представителя на ЕС по външната политика Федерика Могерини и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.