Гледай
на живо

Рекордна жега в Европа

Синоптиците очакват температурни от близо 50 градуса

Южна Европа е изправена пред потенциално рекордни температури този уикенд, тъй като лятната гореща вълна достига нов връх.

Високите температури в Португалия и южната част на Испания, подпомогнати от топлинна вълна от Северна Африка, се очаква да нараснат още повече този уикенд.

Според синоптиците термометрите в  Португалия могат да отчета температури близки до европейския рекорд от 48 ° С. На осем части в страната вече са подобрени местните температурни рекорди в безпрецедентното горещо време, отчитайки до 45 градуса по Целзий, а днес се очакват 47 градуса.

Световната метеорологична организация заяви, че европейският рекорд е 48 градуса в Атина, Гърция през 1977 година. "На някои места имаме 45 ° С, почти 46 ° С, а днес и утре тези температури могат да се увеличат, така че може би 47 ° C“, посочват за Скай Нюз организацията.

Най-високата температура в Португалия е била регистрирана в югоизточния град Амарелея,  през 2003 г. - 47,4 ° С.

Аварийните служби издадоха червен сигнал, поставяйки допълнителни услуги като медицински персонал и пожарникари в режим на готовност до неделя.

Агенцията за гражданска защита на страната съобщи, че 426 пожарникари са гасили пожари или проверяват сигнали в северната и централната част на страната. Пожарите обикновено се появяват късно през деня, когато времето е най-горещо.

Топлинни предупреждения бяха издадени и за 41 от 50-те провинции на Испания, където температурите се очаква да достигнат 44 ° С. Най-високата записана температура в Испания е 46.9 ° C (116 ° F) в южния град Кордоба през юли.

Температурите се движат по-високо в Иберийския полуостров с маса на горещия въздух, движеща се на север от Африка. Също така донася прах от пустинята Сахара, съобщиха метеоролозите.

Летните температури от близо 40 ° С не са необичайни в южните части на Иберийския полуостров.

В Северна Европа Швеция все още е заплашена от горски пожари, които през последните седмици се разшириха в Арктическия кръг. Агенцията за гражданските извънредни ситуации на страната предупреди за "високия риск" за горски пожари в Централна и Южна Швеция този уикенд, поради продължителното сухо време и силните ветрове.

Международният Червен кръст призовава хората в европейските страни, засегнати от горещата вълна, да проверяват по-възрастните роднини и съседи, докато температурите се покачват.

Хората във Великобритания изпитват втората гореща вълна на британското лято , което се очаква да се понижи до средата на следващата седмица.