София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Желяз Андреев: Вероятно си измиват ръцете с мен

Никой не е предупредил работниците за ембарго срещу някои страни

6 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

„Никой не ни е предупредил, че има забрана за търговия с дадена държава и трябва да внимаваме. Комуникацията с клиентите беше с имейли, не съм подписвал документ, не съм сключвал договор“, това каза пред Нова телевизия Желяз Андреев, който бе задържан по искане на прокуратурата в Маями, заради разследване за нарушаване на ембаргото със Сирия.

Той е постъпил във фирмата през месец май 2013 година. Длъжността му е била да се свързва с клиенти от цял свят и да презентира услугите на компанията.

„Преди година един колега ме информира, че в новинарски сайт е прочел, че заедно с още четирима българи сме обвинени в САЩ в нарушаване на ембаргото срещу Сирия. Аз бях служителят на най-ниско ниво в компанията от всичките българи“, разказа Андреев.

Тогава разследваните българи са се свързали с българските власти, с омбудсмана. „От Външното министерство и от Президентството ни отговориха, че не е постъпвало искане за екстрадиция“, каза още Желяз. Той все още недоумява защо е обвинен, тъй като в правомощията му не е влизало да взима решение, още по-малко да подписва договори.

„Напълно възможно е да става въпрос за измиване на ръце - двама от шефовете на компанията са осъдени за нарушаване на ембаргото и може да са обвинили нас“, каза още Желяз Андреев.

Той благодари на всички българи, които го подкрепят.