София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жена оглави временно Боливия

Сенатор Янине Анес пое поста след оттеглянето на Ево Моралес

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Сенатор Янине Анес стана временният президент на Боливия, след като досегашният държавен глава Ево Моралес беше принуден да се оттегли и да отлети за Мексико заради вълната от протести в страната с обвинение към него, че е нагласил последните президентски избори, за да спечели и отказа на армията и полицията да го подкрепят.

Бившият президент на Боливия Ево Моралес реагира остро на действията срещу него, като ги определи като държавен преврат. В Twitter бившият вече държавен глава нарече Анес "сенатор на десното чудовище" и заяви, че подкрепата от нея е дошла от „група съучастници."

На протестите срещу Моралес загинаха 7 души. Данните изнесе главният прокурор на страната Хуан Ланчипа. Четири от тези жертви са били простреляни, каза Ланчипа.

Същевременно САЩ предупредиха гражданите си да не пътуват до Боливия поради "граждански вълнения". Вашингтон ограничи дипломатическото си присъствие в страната поради вълнения, последвали неотдавнашните оспорвани избори.

"Не пътувайте до Боливия поради граждански вълнения", заяви Държавният департамент и добави, че е разпоредил на членовете на семейството на дипломатите си да напуснат страната и е разрешено "заминаването на служители на правителството на САЩ, които не са извънредни, поради продължаваща политическа нестабилност в Боливия".