София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жени срещу насилието над жени и у нас

Провежда се традиционното шествие за правата на нежния пол

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Протести на жените и у нас по повод днешния 8-ми март. Още от сутринта десетки жени поставиха цветя пред сградата на парламента като част от инициативата  "Цвете за нея". Идеята да се почетат жените, станали жертва на насилие у нас.
 
Сред основните искания на организаторите са да се повиши информираността по темата, да бъде създаден регистър на сигналите за насилие, както и специални звена към областните полицейски дирекции с денонощни мобилни екипи за бързо реагиране при подаване на тези сигнали. От създателите на кампанията оправиха и призив пред bTV към всички представителки на нежния пол.
 
В от 18:00 часа тази вечер пък стартира станалото вече традиционно за 8-ми март "Шествие на жените", организирано от Български фонд на жените. В него са заявили участие стотици жени, като инициативата е подкрепена от близо 10 неправителствени организации.
 
"Статистиката на МВР показва драстичен ръст на случаите на домашно насилие за последните три години. Данните от съдебната практика на окръжните съдилища потвърждават тази ужасяваща тенденция. А българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство”. пишат организаторите във фейсбук страницата на събитието.
 
Стряскащата статистика показва, че само за последните 3 години, убийствата на жени, извършени от партньори, съпрузи и близки роднини се  е увеличил с 50%. През 2018-та убитите от близки до себе си мъже  са 33. За същата 2018-та пък 28 жени са пострадали тежко или са били инвалидизирани вследствие на упражнено върху тях физическо насилие. 
 
Данните сочат още, че 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже са постановили Окръжните съдилища в България в периода 2012-2017 г.
 
 В 95% от случаите убийците са се познавали с  жертвите, в 70% от тях – те са били в близки взаимоотношения – роднини, бивши или настоящи партньори – като в  44 на сто от прегледаните случаи извършителят е бивш или настоящ партньор на убитата жена. 
 
Прегледът на съдебната практика показва още, че всяка трета убита жена в България е била подложена на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод насилие от страна на убиеца. 62% от жертвите са убити в дома си.
 
Недоволните настояват да бъдат създадени закони, които да гарантират правата и живота на жените в България.