София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жените на Европа изкачват Черни връх

Събитието е по повод края на Българското европредседателство

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Преди точно 123 години в далечната 1895 г. видният български общественик, юрист и писател Алеко Константинов повежда група ентусиазирани интелектуалци, които заедно с него изминават разстоянието от главния вход на Народния театър до Черни връх, поставяйки така началото на организирания туризъм у нас. Това се случва 100 години след първото изкачване на Монблан от  Жак Балма и Мишел Пикер на 8 август 1786 г. и почти 90 години след като първата жена французойката Мари Паради, оставя своя отпечатък на същия връх в Алпите.
 
 
На 30 юни 2018 г. (тази събота) в 8:00 часа сутринта от хижа „Алеко“ в подножието на Витоша до най-високия връх на планината над 50 жени на Европа – съпруги на дипломати от страните от Европейския съюз, политици и общественици, ще тръгнат по стъпките на първите алпинисти, за да ни припомнят, че животът е постоянен опит за изкачване на върхове. Инициативата от Българския туристически съюз посвещават и на края на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз.
 
 
 
До този момент участие в инициативата са потвърдили българският министър на на Външните работи Екатерина Захариева, няколко представителки на министерството на спорта, както и съпругите на посланиците на Австрия, Холандия, Италия и Полша. Към тях обаче спокойно могат да се присъединят и всички други мъже и жени от цялата страна, уверяват организаторите.
 
 
 
А за успелите да изкачат черни връх ще има и награди.
 
Българската инициатива ще бъда продължена и от следващата страна домакин на Европредседателството Австрия, която за откриването на форума ще организира подобно събитие в Алпите, а целта на Българския туристически съюз е да превърне ежегодното  изкачването на Черни връх от жени в традиция.