Гледай
на живо

Жертвите на атентата в Страсбург вече са 5

Шекат не е бил боец на „Ислямска държава“

Жертвите на атентата в Страсбург вече са 5 Жертвите на атентата в Страсбург станаха 5, след като човек,  пострадал в резултат на нападение... thumbnail text

Жертвите на атентата в Страсбург станаха 5, след като човек,  пострадал в резултат на нападението, е починал от раните си. От Парижката прокуратура потвърдиха, че това е 36-годишен мъж, който е родом от полския град Катовице.

„Моят брат Барто Педро Орент-Недзелски ни напусна току-що. Той ви благодари за любовта и подкрепата, която му дадохте“, написа роднина на починалия във Facebook.

Италиански журналист, тайландски турист, афганистански механик и френски гражданин също бяха убити при стрелбата.  

Припомняме, че във вторник вечерта 29-годишният Шериф Шекат откри стрелба на коледен базар в Страсбург. В резултат загинаха трима души и други 13 бяха ранени. По-късно от раните си почина и 28-годишен италиански журналист, дошъл в града, за да отразява работата на Европейския парламент.

Нападателят беше убит от полицията в четвъртък вечер след двудневно преследване от 700 френски сили за сигурност.  

В събота четирима роднини на стрелеца бяха освободени от ареста поради "липса на уличаващи доказателства", но трима души, близки до Шекат, все още остават зад решетките.

Френските власти отхвърлиха твърдението на „Ислямска държава“, че е нейна отговорността за смъртоносната стрелба на коледния базар, но бащата на 29-годишния убиец каза, че синът му е станал последовател на групировката „Изида“. Властите са фокусирали разследването си върху потенциалната мрежа за подпомагане на стрелеца и се опитват да уточнят защо не е бил спрян, преди да може да действа.