Гледай
на живо

Жертвите на наводненията в Италия вече са 10

70% от Венеция е под вода

Броят на загиналите  в Италия, вследствие на поройните валежи и ураганните ветрове в страната, вече достигана десет души. Училищата в Генуа  бяха затворени през целия днешен ден, а в Рим и много други италиански общини не работеха и детските градини. 
 
Освен петте жертви, идентифицирани през вчерашния ден, един човек е загинал във Венето от паднало дърво, както и пожарникар в Алто Адидже, Северна Италия, участвал в спасителни операции. Жена е загинала в дома си, в резултат на свличане на земна маса и камъни в Трентино.
 
Мъж е загинал вчера следобед, докато карал кайтсърф край Католика, на адриатическото крайбрежие. Той бил отнесен от силния вятър към скали. Един мъж се смята за изчезнал в морето край Калабрия. Лодката му е открита празна на крайбрежните скали, а във водата е забелязано тяло, но заради бурята още не е извадено.
 
Паднали дървета убиха и двама души в колата им недалеч от Рим. В близост до Савона пък падащо парче от корниз уби възрастна жена. 
 
Лошото време изправи и Венеция пред най-голямото наводнение от десетилетия насам. Според световните медии над 70% от  площта на историческия център на града е залята от вода, като приливната вълна на моменти е достигала от 156 см. 
 
Заради наводненията, туристите са били евакуирани от прочутия площад "Сан Марко", а трафикът на водните таксита из града е бил  преустановен временно. В действие е останал само транспортът до по-отдалечените острови. Властите съобщават, че дървените платформи, които обикновено се поставят на главните проходи в ренесансовия град, не са достатъчни, за да осигурят безопасно преминаване по ниско разположения площад.