София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жестоко убийство на честта в Пакистан

Жената е приета в болница в критично състояние и след това е починала

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Полицията в Пакистан издирва двама братя по подозрение за опит за убийство на честта на сестра си, съобщава The Express Tribune.
По информация на вестника Мохамед Афзал и Мохамед Мунил с "остър нож са изрязали очите на 40-годишната Шарефан Биби, а после са отсекли краката й", след което са избягали от местопрестъплението.
Жената е приета в болница в критично състояние и след това е починала. Според дъщеря й братята решават да убият Шарефан, след като я обвиняват в кражба на племенницата й – бебето на Мохамед Афзал.
Убийствата на честта е престъпление, извършено от роднини на жени, които са донесли позор за семейството. Такива случаи най-често се срещат в Пакистан: смята се, че над 500 жени умират по годишно начин.
През октомври тази година в Пакистан е приет закон за увеличаване на наказанието за убийство на честта. Ако семейството на жертвата прости на убиеца, той е освобождаван от наказанието, а конфликтът е уреждан въз основа на споразумение между страните. Имайки предвид, че убийствата на честта най-често са извършени от един от семейството, но с одобрението на цялото семейство, помилването на убиеца е гарантирано.