София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жирардели: Собственик съм на „Юлен“ от 2016г.

Скиорът увери, че в Банско не е построено нищо извън концесията

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Ски легендата Марк Жирардели потвърди, че той е мажоритарният собственик на "Юлен" от 2016 година. „Разкривам го сега, защото никой не ме е питал тогава“, каза пред Нова телевизия световният шампион по ски,  за когото вчера стана ясно, че е собственик на дружеството-концесионер на ски зоната в Банско.

„Още през 2012 г. си мислех, че би било една прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма. Но цялото проучване на правните и икономическите показатели се извършва няколко години. В крайна сметка успяхме. Цената беше интересна за мен”, коментира скиорът. Той поясни, че е купил фирмата от „един фонд”, чието име нямал право да оповестява, защото е подписал декларация за конфиденциалност. Въпросният фонд искал да си запази дяловете, но не го направил заради създаденото напрежение.

Жирардели подчерта, че не са стъпвали извън границите на концесията, която им е отпусната. „Няма нищо построено извън сектора на концесията и без строително разрешение. Трябва да се направи едно много точно замерване от независим институт, за да се уверят българите и правителството, че всичко е легално“, каза собственикът на "Юлен". Той добави, че му е трудно да обясни в Западна Европа защо в Банско няма втори лифт.

„Срам ме е да казвам, че 10 години не може да се направи и не можем добре да си обслужваме клиентите, защото те висят по 2 часа на опашка, за да се качат на лифта. Искаме Банско да стане известен на целия свят”, коментира Жирардели и допълни, че в Австрия има десетки лифтове, които се строят в защитени природни зони.