София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЖИТЕЛИ НА ГЪРМЕН НА ПРОТЕСТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

ДЕМОНСТРАЦИЯТА Е ПЛАНИРАНА ЗА 18 ЮЛИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жители на община Гърмен са планирали протест пред сградата на парламента на 18 юли. Те ще протестират срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните ромски постройки в квартал „Кремиковци“ в града.

Протестиращите призовават всички българи от страната да ги подкрепят, в исканията им за това, законите да важат за всички. Решението за демонстрацията беше взето единодушно от членовете на Инициативния комитет, след като от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че събарянето на две къщи, насрочено за 13 юли се отлага. Причината за отложените действия на министерството е писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова, по депозирана от нея жалба.
Припомняме, че причината за недоволството на жителите на Гърмен се дължи на това, че от години в града се заселват нелегално роми. Преди повече от месец възникна конфликт между българи и представители на ромското население. Това допълнително нагнети напрежението между местните и заселниците. Като резултат имаше сблъсъци, и протести между българи и роми. По-късно беше установено от Дирекцията за национален строителен контрол, че голяма част от къщите на ромите са незаконни и беше решено те да бъдат съборени. Беше дадена възможност на всеки, който желае да закупи земята, чиято площ е застроил, което допълнително подразни жителите на Гърмен, тъй като обявената цена от общината беше символична.