София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Жители на пловдивско село в битка за чист въздух

Пореден протест в Белащица срещу разширяване мраморна кариера

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Жителите на пловдивското село Белащица днес за пореден път излязоха на протест. Недоволството на близо 100-ната души постоянни жители на населеното място е провокирано от желанието за разрастване с над 50 дка на кариера за инертни материали, разположена на не повече от километър разстояние от къщите.
 
Още в края на май стотици хора от цялата област излязоха по улиците в село в подкрепа на местните, заявявайки, че няма да позволят заради финансовите интереси на инвеститорите да бъде унищожена част от уникалната природа в местността. 
 
Според хората, живеещи там, разрастването на мината за добив на  мрамор застрашава историческия връх Калоян, който на практика ще бъде унищожен, ако намеренията на концесионера станат факт. За да не се случи това още през пролетта местните събраха подписка в подкрепа на исканията си кариерата да на се разширява и след изтичането на концесията, тя да бъде затворена и мястото, на което е била да се възстанови, за да се превърне Белащица отново в онзи рай, в който в далечното минало Пенчо Славейков избира да пресъздаде любовта си към Мара Белчева, запечатана  завинаги в поемата „Неразделни“.
 
В подкрепа на исканията си живеещите в селото, представиха и данните на местния личен лекар, според които за последните 10 години в населеното място  има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата. 
 
Предстои регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите да реши дали разширяването на кариерата има нужда от екологична оценка.