София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жителите на Горубляне отново излизат на протест

Движението в района ще е затруднено

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Собственици на терени от квартал „Горубляне” в София отново излизат на протест. Очаква се недоволните граждани за пореден път да блокират бул. "Цариградско шосе" на изхода към Пловдив. Това ще затрудни движението и по Околовръсното шосе. 

От 16.00 ч. горублянци ще изразят несъгласието си с решението на Столичната община да изгради нов парк, граничещ с кварталите - "Младост", "Дружба" и "Горубляне". Това по проект трябва да се случи върху частни терени, за които местните жители 23 години плащат данъци без да имат възможност да ги използват.

На предишния протест горублянци поставиха искане към Столична община да им плаща по 1 лв. наем за площите, които не могат да използват. Тогава - на 17 февруари, полицията им състави актове, тъй като не са имали право да блокират входно-изходната артерия на София.

Жителите на „Горубляне” настояват за дебат по темата „Законно ли е да се извършва национализация в 21 век в държава членка на ЕС, както и за диалог, свързан с новата наредба за прилежащите площи. Всички са обединени и около искането в "Горубляне" да се изградят детски площадки, каквито към момента липсват.