София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Жива верига заради падналата в изкоп кола

Жителите на кв. „Овча купел“ искат проблемният строеж да бъде спрян

5 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

Жителите на столичния квартал „Овча купел“, където вчера лек автомобил пропадна в строителен изкоп, са готови на радикални мерки. Те заплашиха с жива верига, ако строежът на плануваната 9-етажна сграда продължи.
 
Припомняме, че вчера сутринта жители на квартала успя да се спаси по чудо, след като при опит да запали паркираната си до оградата на строежа кола, чува пропукващата се под краката си земя и буквално за секунди успява да излезе от автомобила си преди той да се озове в пропастта. След пропадането на кола се пука и тръба на ВиК, което води  и до наводняване на изкопа.
 
Кметът на района Христина Семерджиева призна пред журналисти, че действително изискванията за безопасност не са били спазени. Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова пък сезира прокуратурата по случая. На място, часове след инцидента дойдоха и представители на строителен контрол, които извършват проверка по случая. Левият депутат Георги Семерджиев, срещнал се с притеснените хора в района, заяви, че тази ситуация показва безхаберието на държавата, тъй като местните от години са подавали множество сигнали  за нарушения до институциите.
 
Според хората, живеещи в „Овча купел“ мястото, на което се случва този строеж е преди това е било предназначено за детска площадка, но инвеститорските интереси са надделeли над тези на гражданите. Те са силно притеснени и от това, че най-близкият блок се намира едва на няколко метра от изкопа. Въпреки уверенията на властите, че за момента строежът е обезопасен с насип, голяма част от живеещите в блока тази нощ са избрали да не спят в домовете си. Гражданите от квартала са категорични, че ще останат на улицата колкото е необходимо, но няма да позволят изграждането на блока да продължи.