София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Животновъдите учредиха асоциация

В отговор на кризата с АЧС

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Животновъди и земеделски стопани, от различни части на страната, учредиха днес  „Национална асоциация за защита на земеделските стопани“. До тази инициатива се стигна след предприетите мерки за противодействие на разразилата се африканска чума по свинете у нас.

Целта, с която се създава сдружението, е българските земеделски стопани да имат легитимно представителство пред държавните институции и служби, което да защитава техните интереси.

На учредителното събрание, за председател на асоциацията бе избран Димитър Петков, а едни от основните искания по отношение на АЧС, които бяха заявени са – да не бъдат евтаназирани здрави животни, да се въведе възможността за ползване на референтни лаборатории, заради съмнения за манипулация на пробите, да се ускори процеса по финализиране на заповедите за обезщетения, както и промени в структурата на БАБХ.