София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жълт код в 21 области заради силен вятър

В София сигналите за паднали дървета са над 50

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жълт код за опасно време е обявен днес за 21 области в страната. Причината е силният вятър, който от вчера бушува в различни градове.
 
Данните сочат, че на Черни връх тази сутрин поривите на вятъра са достигнали до 122 км в час. Посоката на течението пък е югозападна, като вятърът се очаква да се усилва, но ще поддържа високи температури на въздуха.
 
Само в София до 6:00 часа тази сутрин са били подадени над 50 сигнала за паднали клони на дървета, като в квартал Бояна е имало и съборено дърво на пътя. От столичната аварийна безопасност са реагирали своевременно на всички сигнали, като оттам информират, че счупените клони са били отстранени.
 
Силният вятър доведе и до скъсване на еликторокабели в квартали на столицата, което пък остави част от хората там за часове без електричество.
 
Синоптиците предупреждават, че ветровете в страната продължават и утре, като разликата е, че ще се смени посоката и се очаква рязко застудяване.