София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Жълтите жилетки” отново на протест

Той ще бъде 33-ти в историята

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Активисти от "жълтите жилетки" потвърдиха в петък вечерта в социалните мрежи намерението да стартират в столицата и регионите на Франция нов съботен протест. Той ще бъде 33-ти в историята на това социално движение, създадено през есента на 2018 година.
При тези условия Парижката полицейска префектура със специална заповед потвърди забраната за организиране на шествия по Шанз-Елизе, подходите към резиденцията на президента на републиката и на Народното събрание (долната камара на френския парламент).
Тъй като центърът на Париж ще бъде затворен, колоните на демонстрантите в столицата ще се отправят в събота от историческия пост на Клиши в западната част на града до портата Пантън на североизток. Властите препоръчват на шофьорите да обикалят тези райони в покрайнините.
Миналата събота движението успя да спре спада на активността, наблюдавана през последните седмици. В неговите редици вече се чуват искания за прекратяване на протестите. Някои опоненти ги смятат за безцелни, тъй като се случват в края на седмицата и не получават желания политически отговор.