София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жълтите жилетки протестираха в Прага

Протест срещу поскъпването на живота

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Жълтите жилетки“ излязоха на протест в Прага. Активисти и поддръжници на Комунистическата партия на Чехия и Моравия проведоха демонстрация на Вацлавския площад в центъра на Прага срещу поскъпването на наемите и комуналните услуги в страната.

Участниците в протеста носеха жълти светлоотразителни жилетки. Събралите се протестиращи се противопоставиха на цените на електроенергията, която са се повишили от 1 януари тази година с 8-10 процента, на газа - с 5-7 процента, на отоплението - с 12-16 процента, а водата е поскъпнала с 4-5 процента.

Най-силно цените на наемите и комуналните услуги нарастват в Прага. В страната с население 10,6 милиона души на и под прага на бедността живеят около един милион, според демонстрантите. Под този праг са повече от 200 000 пенсионери или всеки дванайсети. В Чехия се увеличава броят на бездомните деца, заявиха ораторите, сред които бяха и депутати.

В същото време „жълтите жилетки“ се активизираха отново във Франция. Снощи демонстрантите участват в протест, обявен като „жълта нощ“ – мащабна демонстрация в самото сърце на Париж. Френската полиция използва сълзотворен газ срещу участниците. Арестувани са 22 души.