София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Жълтите жилетки се събират за 20-ти съботен протест

Шествия се организират в няколко френски града

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Френските "жълти жилетки" се събират за нови протести днес, в 20-та последователна събота, въпреки забраните след проявите на насилие и вандализъм при предишните им акции.

Шествия се организират днес в Париж, Бордо и други градове, за да се поддържа натискът над президента Макрон или да води по-социална политика в помощ на работниците, или да подаде оставка.

Протестиращите искат освен това да изразят солидарност със 73-годишната Женевиев Льоге, която бе блъсната от полицай и ранена в главата при протестите миналия уикенд в Ница. "Всички сме Женевиев", гласи онлайн призив за днешните протести. В Париж шествието ще започне от Левия бряг на Сена и ще премине край Айфеловата кула. Протести на булевард "Шанз'Елизе" са забранени след вандалските прояви в предишни уикенди.

Френските власти са увеличили мерките за сигурност в столицата Париж и на входовете ѝ във връзка с протестите на "жълтите жилетки", насрочени за събота. В града са създадени няколко охранителни периметъра, а по централните улици патрулират полицейски части.

На Триумфалната арка има два бронетранспортьора, водни оръдия и около 60 полицейски коли. На главната улица на Париж - Шанз-Елизе - в различни части на града се намират около 20 полицейски автобуса. Долната част на улицата, популярна сред туристите, е блокирана, както и мостът „Александър III“, който води към нея.

Допълнителни мерки за сигурност се прилагат и в райони, където се намират държавни служби. В близост до двореца „Бурбон“, където заседават членове на Народното събрание (долната камара на парламента) има шест жандармерийски автобуса.

Столичната полицейска префектура е поставила подсилени постове на главните входове в Париж.
Правоприлагащите органи по заповед на властите проверяват всички подозрителни автомобили, влизащи в града. В допълнение към Париж, тази събота протести се очакват в Марсилия, Кан, Руан, Страсбург, Ница. Проявите в Авиньон, Тулуза и Руан са забранени.