Гледай
на живо

Кабинетът на Мей одобри споразумението за Брекзит

Барние предупреди, че до приключване на преговорите има много време

Кабинетът на Мей одобри споразумението за Брекзит Британският кабинет одобри текста на проекта за споразумение с ЕС относно условията за излизане от о... thumbnail text

Британският кабинет одобри текста на проекта за споразумение с ЕС относно условията за излизане от общността. Премиерът на Обединеното кралство Тереза ​​Мей обяви това в сряда след петчасова среща с членове на правителството. Тя определи сделката за Брекзит като „най-доброто, което може да бъде договорено“ и изрази увереност, че решението е в национален интерес.

Мей използва цялото си влияние, за да убеди министрите да подкрепят проектодоговора.

Според информация на Би Би Си, подкрепата далеч не е била единодушна, като в хода на заседанието цели 9 министри са се изказали срещу някои аспекти на споразумението.

Междувременно Еврокомисията публикува текста на проекта за споразумението за Брекзит, който е от 585 страници.

В документа се посочва, че окончателният проект за споразумение за британското оттегляне от ЕС ще позволи на Лондон да удължи преходния период, ако решението за границата с Ирландия не бъде взето преди 1 юли 2020 г.

До окончателното определяне на бъдещия формат на отношенията между Обединеното кралство и ЕС, страните ще продължат да бъдат в една митническа територия, която ще включва и Северна Ирландия.

Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, ще остане в митническия съюз с ЕС за целия преходен период след Брекзит, като същевременно ще запази отворения достъп до британския пазар, подчертава текстът. Същевременно Лондон и Брюксел постигнаха съгласие за взаимен достъп до пазарите на други страни въз основа на принципа на еквивалентност.

Настоящият документ е резултат от интензивни дискусии между британските и европейските преговарящи, които се провеждат от юни миналата година. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен на срещата на върха на ЕС, трябва да бъде одобрен от законодателите на Европейския парламент и британския парламент.

Междувременно, главният преговарящ по Брекзит за ЕС Мишел Барние предупреди в сряда на пресконференция в Брюксел, че до края на преговорите по „развода“ с Великобритания все има много време. Преговарящият подчерта, че проектът гарантира взаимните права на гражданите на двете страни, включително и социалните придобивки.

От своя страна ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер уведоми с официално писмо шефа на Европейския съвет Доналд Туск, че Брюксел и Лондон са завършили първия етап от преговорите за Брекзит и са готови да проведат извънредна среща на високо равнище, за да преминат към втория етап от споразумението.

Предстои в идните дни Туск да свика среща на върха на ЕС по повод излизането на Обединеното кралство от съюза.