София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кабинетът на Мей одобри споразумението за Брекзит

Барние предупреди, че до приключване на преговорите има много време

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британският кабинет одобри текста на проекта за споразумение с ЕС относно условията за излизане от общността. Премиерът на Обединеното кралство Тереза ​​Мей обяви това в сряда след петчасова среща с членове на правителството. Тя определи сделката за Брекзит като „най-доброто, което може да бъде договорено“ и изрази увереност, че решението е в национален интерес.

Мей използва цялото си влияние, за да убеди министрите да подкрепят проектодоговора.

Според информация на Би Би Си, подкрепата далеч не е била единодушна, като в хода на заседанието цели 9 министри са се изказали срещу някои аспекти на споразумението.

Междувременно Еврокомисията публикува текста на проекта за споразумението за Брекзит, който е от 585 страници.

В документа се посочва, че окончателният проект за споразумение за британското оттегляне от ЕС ще позволи на Лондон да удължи преходния период, ако решението за границата с Ирландия не бъде взето преди 1 юли 2020 г.

До окончателното определяне на бъдещия формат на отношенията между Обединеното кралство и ЕС, страните ще продължат да бъдат в една митническа територия, която ще включва и Северна Ирландия.

Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, ще остане в митническия съюз с ЕС за целия преходен период след Брекзит, като същевременно ще запази отворения достъп до британския пазар, подчертава текстът. Същевременно Лондон и Брюксел постигнаха съгласие за взаимен достъп до пазарите на други страни въз основа на принципа на еквивалентност.

Настоящият документ е резултат от интензивни дискусии между британските и европейските преговарящи, които се провеждат от юни миналата година. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен на срещата на върха на ЕС, трябва да бъде одобрен от законодателите на Европейския парламент и британския парламент.

Междувременно, главният преговарящ по Брекзит за ЕС Мишел Барние предупреди в сряда на пресконференция в Брюксел, че до края на преговорите по „развода“ с Великобритания все има много време. Преговарящият подчерта, че проектът гарантира взаимните права на гражданите на двете страни, включително и социалните придобивки.

От своя страна ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер уведоми с официално писмо шефа на Европейския съвет Доналд Туск, че Брюксел и Лондон са завършили първия етап от преговорите за Брекзит и са готови да проведат извънредна среща на високо равнище, за да преминат към втория етап от споразумението.

Предстои в идните дни Туск да свика среща на върха на ЕС по повод излизането на Обединеното кралство от съюза.