София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кабинетът одобри въвеждане на чип в личните карти и международните паспорти

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 януари 2018 г.

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Правителството одобри промени в Закона за българските лични документи, които дават възможност за въвеждане на чип с биометрични данни в личните карти.

Проектът предвижда възможност за избор дали в даден документ за самоличност да бъде поставян електронен идентификатор. Той ще даде възможност държавата да разпознава гражданите в интернет чрез система, подобна на електронно ЕГН и ще позволи електронно гласуване.

 

Предложеният законопроект регламентира използването на електронна идентификация и в международния паспорт. "Макар идентификацията с паспорт за целите на електронното управление да е подход, който никоя друга държава не използва, възможността за това може да бъде полезна на българските граждани, особено на живеещите или пребиваващите в чужбина", посочва правителствената информационна служба.


Предвидена е възможност в електронния носител на информация в личната карта да се записват и биометрични данни на притежателя му. Със заявяване на желание ще бъде извършвано записването на удостоверения за електронна идентичност и електронен подпис в документа.

Законопроектът не налага задължителна смяна на личните карти, посочват вносителите. Тя ще става поетапно, при изтичане на настоящите.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 януари 2018 г., когато се очаква МВР да има техническа възможност за издаване на лични документи с електронен носител.