София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кабинетът отказа на Зеленский да уволни Виталий Кличко

Но дните на боксьора като шеф на общината в Киев са преброени

пропускане
4 годиниПолитика 24 Боряна Райчева

Правителството на загубилия парламентарните избори и.д. премиер на Украйна Володимир Гройсман отказа да уволни кмета на Киев Виталий Кличко.

Президентът Володимир Зеленский поиска да се отстрани Виталий Кличко от поста на председател на Киевската градска държавна администрация (КГДА).

Кметът на украинската столица автоматично се назначава и за председател на КГДА - местен общински съвет. Виталий Кличко е назначен от експрезидента Петро Порошенко на 25 юни 2014 г.

Офисът на президента на 24 юли е пратил писмо до Гройсман да се разделят длъжностите на кмет на Киев и на председател на КГДА.

„Членовете на кабинета обсъдиха въпроса с уволнението на Виталий Кличко. Взето е решението действащият състав на правителството да не го разглежда“, съобщи пресаташето на и.д. премиера Василий Рябчук. 

Това означава, че Виталий Кличко ще бъде уволнен през септември, когато президентската партия „Слуга на народа“ си назначи министър-председател.

Бившият боксьор е в конфликт с шефа на Офиса на президента Андрий Богдан. Според дясната ръка на Зеленский Виталий Кличко е станал кмет на Киев в резултат на сделка.

Версията е, че тополигархът на сваления след Майдана Виктор Янукович, Дмитро Фирташ, е наредил на боксьора да отстъпи мястото си на кандидат-президент на Петро Порошенко. В замяна Виталий Кличко е получил подкрепата за градоначалник.