София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАБИНЕТЪТ ПОСТИГНА СЪГЛАСИЕ ПО ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА

БОРИСОВ: НЯМАМЕ ПРЕТЕНЦИИ, ЧЕ РЕФОРМАТА ЗАПОЧВА И СВЪРШВА С НАС

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бизнес, синдикати и управляващи постигнаха компромис по пенсионната реформа. На среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин днес, социалните партньори „си стиснаха ръцете“ по предвидените промени в сектора.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров беше категоричен, че с реформите ще бъдат постигнати адекватни пенсии, достъпът до тях и устойчивост на системата за финансиране, предаде БГНЕС.
С пакета от мерки се предлага нарастване на възрастта в третата масова категория до достигане на 65-годишна възраст за мъжете и жените. Служителите в МВР сектора ще се пенсионират при навършени минимум 52 години и 10 месеца. Възрастта ще расте плавно докато достигне 55 години за всички служители в сектор „Сигурност“.
Социалните партньори са постигнали споразумение и за възрастта на пенсиониране при миньорите, работещи в тежки условия на труд. Те ще могат да прекратят дейност на 45 години.
Осигуровките от 2017 година ще бъдат повишени с един процент, а през 2018 година с още един, но не, както беше предвидено, да са за втория стълб, а ще влизат в общественото осигуряване.
Министър Калфин заяви, че промените включват увеличаване на осигурителните вноски от 2017 г. с 1%, а събраните пари ще отиват във фонд „Пенсии“ на НОИ.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че „нямаме претенции, че реформата започва и свършва с нас.“ Той допълни още, че в сектора е работено и от предишни управляващи, но до крайни решения така и не се е стигнало.
Промените подлежат на разглеждане и одобрение от депутатите в пленарната зала.