София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кабинетът развърза кесията

Парите са за отбрана и за ремонт на Хемус

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Допълнителни 33,4 млн. лева отпуснаха на днешното заседание на кабинета за нуждите на централната администрация на Министерството на отбраната и Военномедицинската академия. Парите са за ремонт на сградния фонд.

Правете конкурси, оправяйте казармите, сградите, не са правени от десетилетия сигурно. Това, което сме обещали на генарал Боцев , сме отпуснали в голяма степен. Продължаваме с останалите проекти. Важното е като си отидете по службите, да им кажете, че парите за ремонт на вертолетите са заделени, казармите да добият нормален вид. Искаме да направим така, че да имат летателна годност самолетите, вертолетите, заяви Борисов.

Припомняме ви, че днес и на предишното заседания са отпуснати общо 247 млн. лева за Министерството на отбраната.

Правителството отпусна и милиард и 350 милиона лева за строителството на АМ "Хемус". В присъствието на кметовете от Варна, Търговище, Севлиево, Търново, Ловеч, Плевен, премиерът заяви, че Северна България еприоритет на правителството.

"Знаете, че преди години "Хемус" не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана от европейски програми. А ние искаме да направим процесът необратим. Затова с нашето решение заделяме парите, за да можете като си отидете, да кажете на хората това, което сме поели като ангажимент - не само на юг -" Струма", "Марица", "Тракия", а и "Хемус" да е необратим проект и после да няма някой, който да каже, че няма пари. Така че си изпълняваме днес ангажимента. Парите сме ги събрали повече от битката с корупцията и контрабандата. Това е ясно и затова изцяло са бюджетни пари", посочи премиерът.

Министърът на културата Боил Банов обяви, че за театрите са отпуснати допълнително 7 млн. лева.