София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КАДИРОВ ЩЕ ОТВАРЯ ИСЛЯМСКА БАНКА В ЧЕЧНЯ

ЛИПСАТА Й СПИРА ИНВЕСТИЦИИ ОТ ЕМИРАТИТЕ, ТВЪРДИ ЧЕЧЕНСКИЯТ ЛИДЕР

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

За срещата си с представители на фирмата MAZCORP от Обединените Арабски Емирати, дошли да обсъдят откриването на Ислямска банка в Чечня, Рамзан Кадиров разказа от личния си профил в руския вариант на фейсбук — "ВКонтакте": vk.com/wall279938622_94440
На срещата с чеченския глава са били ръководителите на фирмата: Хелал Сухаил Хилал Рашид Алмазроуей и Ваел Сааб.
"Ние разгледахме задачата по откриване на Ислямска банка в столицата Грозни. За Чечня отварянето на подобна банка е от огромно значение. В републиката се строят редица мащабни проекти с капитали от Емиратите и единствена пречка е отсъствието на ислямски банки", се казва в поста.
Кадиров пише, че MAZCORP има намерение да участва в изграждането на фармацевтичния клъстер "Магнус-Грозни" и да инвестира в строителството на небостъргача "Ахмат-Тауър", кръстен на името на бащата на Рамзан — Ахмат Кадиров.
Ислямското банкиране е особен вид банково дело, което е съгласувано с изискванията и правилата в исляма. Забранени са хазартът, лихвените проценти и спекулацията. Не може да се сътрудничи и в сфери забранени от исляма като производство на алкохол и тютюн, магьосничество. Кредитите също са забранени, затова клиентите на ислямските банки купуват стока, за цената на която се взима кредит, а след това се изплаща с лизинговата надценка.