София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Как читалища фантоми получават субсидии

Депутатката от БСП Кристина Сидорова разказа скандални случаи

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Има читалища в България, които има дейност само по документи, но получават субсидия. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ депутатката от БСП Кристина Сидорова.

Тя даде пример със село в община Дряново, което има четирима постоянни жители, но има читалище и получава по 3000 лева годишно.

„Сградата е пред събаряне, заключена, вижда се, че човек никога не е влизал там, коментира Сидорова.

Депутатката посочи, че има механизъм за разпределяне на субсидиите, но той е препоръчителен и общинските комисии масово не го спазват.

На 14 декември депутати от групата на БСП ще организират среща с читалищната общност и ще се опитат да изработят предложения, които да пресекат практиката да бъдат финансирани фантомните читалища, каза още Кристина Сидорова.

Тя добави, че такива случаи на читалища, които нямат дейност, има в цяла България и даде пример за читалище, регистрирано на 8-и етаж в панелен блок.

Това читалище по документи има библиотека с 10 000 тома, коментира Сидорова.