София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Как да накараш някого да иска честни избори?“

Машините не ядат кебапчета, казва омбудсманът

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова ще помисли дали да атакува спирането на машинното гласуване в Конституционния съд. Това каза тя на извънредна пресконференция пред журналисти, предаде репортер на Евроком.

Пресконференцията й беше в отговор на брифинга на ГЕРБ в Народното събрание, на който е обявено внасянето на предложение за отмяна на машинното гласуване.

„Истинската причина за отмяната на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машините разобличиха нечестното съставяне на протоколи от секционните избирателни комисии“, каза народният адвокат. 

Според нея доказателството за това е на сайта на ЦИК. „Защото в 1 129 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции. В 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това са близо 40% от секциите, в които е имало машини“, каза Мая Манолова.

Затова омбудсманът е на мнение, че истинският мотив на решението преди местните избори е, че "машините не позволяват никакви манипулации с бюлетините".

„Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева. Свидетелят на кражбата на вот, свидетелят на истинската кравба на гласове трябваше да бъде отстранен“.

Мая Манолова прогнозира, че по същия начин след машинното, ще бъде „посечено и електронното гласуване“.

„Ще се включа най-вероятно в заседанието на Правната комисия да се опитам с аргументи да опровергая вносителите. Но в крайна сметка как ще накараш някого да иска честни избори?“, пита реторично тя. 

Вижте повече във видеото 

Автор: Николай Марченко