София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАК гласува единодушно за Гешев

Заседанието по изслушването му премина без въпроси

пропускане
5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Членовете на Комисията по атестиране и конкурси към прокурорскта колегия на ВСС гласуваха единодушно за приемане на доклада за професионалните постижения на единствения засега кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев. Това сe случи по време на провелото се днес заседание на комисията, на която присъстваше и самия Гешев.
 
След продължилото изчитане на текста на доклада, съдържащ всички успехи на Гешев през неговата над 20-годишна юридическа кариера, в заключението беше посочено, че той има виски професионални качества и отговоря на всички изисквания на закона за заемания пост.
 
Бяха изчетени и тези които застават зад, както и обявилите се против кандидатурата на Гешев. Сред подкрепилите го са Университетът за национално и световно стопанство, както и видни юристи като професор Маргарита Чинова. Сред тези против са фейсбук общността на българските адвокати, както и Адвокатски съвет-Пловдив.
 
Впечатление надправи, че нито един от членовете на комисията не счете за нужно да зададе въпрос на кандидата. От своя страна Гешев благодари за добрите оценки.
 
Утре предстои изслушването на кандидата от Комисията по професионална етика.