София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Как ИДИЛ са достигнали до момчето от Пловдив?

Според адвоката му момчето не е имал намерение за убийство

пропускане
5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

В четвъртък 16-годишен ученик беше заловен заради планиране да извърши терористичен акт в Пловдив. Радикализираният младеж е задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че тук става въпрос за дете – жертва не за извършител на сериозно престъпление. Става дума за лична трагедия, която за щастие не е развита до мащабни размери, а не толкова за едно досъдебно производство.

Момчето е било обект на "обработка" от „Ислямска държава” - това е класически случай на вербоване и радикализиране през интернет, поясниха от МВР.

Бащата на момчето предприема мерки да се обърне към служителите на реда. След като сигнализирал ДАНС родителят доброволно е завел младежа в районното управление.

Екипи на Спецпрокуратурата, ДАНС, групата за противодействие на бомбения тероризъм на СОБТ и ОДМВР-Пловдив са претърсили два адреса. Намерени са множество самоделни взривни устройства в различен етап на подготвяне, вещества и компоненти.

Веществата, които е използвало, са общодостъпни, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че взаимодействието и координацията на отделните служби, ангажирани с противодействие на тероризма, е било перфектно.

Адвокатът Емил Велинов, който представлява момчето сподели, че сигналът е подаден не преди пет дни, а преди месец от семейството.

В момента момчето се намира при семейството си и според адвокатВелинов трябва да остане при него, а не да бъде изведен в специализирано заведение като психиатрия, което няма да му помогне.