София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Как изглежда Централна гара в последните дни от ремонта й?

Зданието ще бъде официално открито до Великден

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Основният ремонт на ЖП гарата е към своя край. Той започна в началото на април 2014 г. Това са първите цялостни подобрения по зданието от 1974 г. Промените са както архитектурни, така и инженерни.

Инвестицията от над 70 млн. лв. среща изцяло подменен вътрешен интериор, подмяна на електричество, поставяне на соларни панели, озвучителна и противопожарна инсталация. Довършителните работи все още не са приключили. И все пак се очаква Централна гара – София да отвори официално новите си врати преди Великденските празници.

За сигурността на пътници и работещите в сградата, ще се грижат 194 камери. На входовете на гарата, пероните и чакалнята, бдят органи на реда, а за нередности могат да сигнализират и граждани чрез поставените паник-бутони в сградата. Инженер Дженев се надява, че пътникопотокът след обновленията, ще се увеличи, не само заради ремонта.

От фасадата до пероните – жп гарата е с нови придобивки и облик.

Като най-голяма придобивка пътуващите оценяват вече работещите ескалатори, които не функционираха повече от 20 години. Съвсем скоро те ще могат да отвеждат пътниците до пероните. Освен тях, подменените електронни табла с разписания на влаковете, ще се грижат за информираност при закъснения на транспорта.
Помислено е и за хората със зрителни проблеми чрез специални тактилни ивици. Те водят до всички ключови точки в сградата. В зданието е приспособен детски кът, места за хранене и отделение за оказване на медицинска помощ.
Най-важната задача след откриване на ремонтираната Централна гара, е да бъде опазена в този вид, а това зависи само от нас самите.