София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАК ПУТИН НАПРАВИ ОТ РУСКИТЕ РЕСТОРАНТЬОРИ ПАТРИОТИ

ЕМБАРГОТО ПРИНУДИ МОДНИТЕ МОСКОВСКИ РЕСТОРАНТИ ДА ГОТВЯТ САМО С РУСКИ ПРОДУКТИ

8 годиниЛюбопитно 3 Боряна Райчева

Забраната за внос на хранителни продукти принуди много от собствениците на модни ресторанти в Москва да се откажат от вносни деликатеси, пише Wall Street Journal. Много московски готвачи възприемат „патриотичен подход“ и използват при приготвянето на храната само руски продукти.

Така постъпва собственикът на луксозен московски ресторант Владимир Мухин. „Щом работим в Русия, защо да не приготвяме руски ястия“, казва Мухин в интервю за американското издание.

Готвачът, който е готвил няколко пъти за Путин, се оказа фен на висококачествените руски продукти по неволя, отбелязва Wall Street Journal.

Ембаргото, наложено от Путин в отговор на западните санкции, изхвърли от пазара голяма част от вносните продукти и радикално промени ситуацията в елитните ресторанти на Москва, където доскоро преобладаваше висококачественият внос, пише американският вестник.

Други московски готвачи също възприемат патриотичния подход на Мухин – повечето по необходимост, други – за да покажат солидарност с Кремъл. Смяната в кулинарната традиция може да се окаже един от най-важните резултати от изолационистката политика на Путин.

Наложената през 2014 забрана за внос на месо, риба, селскостопански и млечни продукти от САЩ, ЕС, Канада, Норвегия и Австралия нямаше сериозен ефект, допълва Wall Street Journal. На първо време действаше сив пазар на продукти с презалепени етикети, които се внасяха през Беларус и Турция. Вносителите се презапасиха с вносни продукти в очакване на ембаргото.

Истинският удар беше нанесен от икономическите проблеми, сполетели Русия заради санкциите. След като рублата се обезцени с 50 %, много ресторанти в Москва затвориха.

През 2015 Путин продължи ембаргото и включи в него Исландия, Албания, Черна гора и даже миниатюрния Лихтенщайн. Министърът на селското стопанство Александър Ткачов призова потребителите да купуват руски продукти, а фермерите да увеличат производството. Той поиска за 10 години руските продукти напълно да заместят вносните на пазара.

Според Wall Street Journal властта прилага ембаргото с драконовски мерки. На митничарите е вменено да унищожават сякаш са наркотици холандско сирене, полски ябълки и датско месо. Активисти в тениски с надпис „Яж руско“ щурмуваха гурме магазините и лепяха етикети „Сакнциониран“ на вносните продукти.

Новата ситуация се оказа благоприята за някои.

„Ние произвеждаме всичко, което се произвежда и в Европа“, разказва Мария Златополская от фермерския кооператив „ЛавкаЛавка“. Кооперативът купува директно от малки руски ферми.

„Понякога нашите продукти отстъпват в качеството, но ние започнахме да мислим за това едва преди две години. Дайте ни време и ще ги настигнем“, казва тя.

Черният и сивият пазар процъфтяват, но Мухин и другите ресторантьори са намерили алтернатива на най-търсените продукти. Мухин се гордее с кримските трюфели, сибирските стриди и волжското сирене, наподобяващо пармезан, завършва статията в Wall Street Journal.