София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Как Путин се съюзи с православната църква

71 % от руснаците се смятат за православни християни

7 годиниПолитика 38 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин активно използва православието като начин да спечели народното одобрение и като основа на своята антизападна политика, пише Джулио Меоти в статия за италианското издание Il Foglio.

Социологическият институт Pew е запитал за религиозната им принадлежност над 25 000 души от Централна и Източна Европа – от Украйна до Полша и от Гърция до България, общо 18 страни. Православните християни в тези страни са 57 % от населението, сочи изследването, докато в Русия като православни се определят 71 на сто от хората.

Броят на хората, определящи се като православни в бившето съветско пространство, е нараснал рязко след разпадането на СССР, считат социолозите.

На изток от Елба влиянието на православната църква расте, казва Филип Мазурчак от    списанието First Things

Русия отново открива православието – влиянието на патриарх Кирил расте, откриват се нови манастири и църкви и все повече руснаци вярват в Бог, добавя журналистът.

Според британския социолог Грейс Дейви в Западна Европа хората вярват, но не принадлежат, докато в Русия е обратното – не вярват, но не принадлежат.

В анализа на инстутитя Pew се казва, че в Централна и Източна Европа на Русия се гледа като религиозно-идеологически буфер срещу проникването на западната култура, а респондентите са съгласни с тезата, че силна Русия е нужна, за да бъде уравновесено влиянието на Запада.

Руската култура има Толстой, Достоевски, иконография, идеята за страданието и руснаците чувстват, че на тази плоскост излизат победители, коментира от своя страна специалистката по Русия Файфър Нобъл.

В последните няколко години политиката на Путин се отличава с мощен идеологически заряд – Русия като твърдина на християнството срещу постхристиянския и релативистки Запада, пише още Джулио Меоти. Путин щедро спонсорира манастири и църкви и активно използва религиозната дипломация за своите цели, допълва той.

Русия възстановява и строи православни църкви по целия свят, като например само Руския духовен център и църквата „Света Троица“ в Париж са похарчени 170 милиона евро. 15 милиона евро е отделила руската държава за реставрацията на църквата „Свети Николай“ в Ница, която е най-голямата руска православна църква извън Русия, а преди половин година лично патриарх Кирил отиде в Лондон за освещаването на Успенския катедрален събор в британската столица.

 

Полгода назад российский патриарх Кирилл, большой союзник Путина, летал в Лондон, чтобы освятить Успенский кафедральный собор в английской столице. Историческая церемония стала одним из кульминационных моментов визита патриарха Кирилла, который впервые посетил Лондон в роли главы РПЦ.

Много пари отделя Русия и за руския манастир в Атон.

В манастира в Соловки руският президент формулира своето своеобразно кредо за връщане на Русия към основите на християнството и към нравствеността, напомня авторът.

Той допълва, че за 400-годишната от възкачването на династията на Романови на руския престол Путин е наредил грандиозни тържества, а последният руски император Николай II е бил канонизиран като светец.

Путин използва църквата и за дипломатически мисии – неотдавна митрополит Иларион, отговорящ за международните връзки на РПЦ, се срещна с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

Президентът Путин лично следи за реконструкцията на около 23 000 църкви в Русия, а според Андрю Филипс, православен епископ от Англия, руската държава иска да построи православни храмове във всеки град в Западна Европа, който е с население от над 100 000 души.

На фона на секуляризацията в Западна Европа може да се очаква, че Русия ще се превърне в най-християнската държава в Европа, пише Дейвид Голдман в списанието First Things.